Interview Hala & Wieneke

De Syrische Hala Alabed Alhamad vond met een beetje hulp van Bureau Bousa een stageplek.

Apotheker worden, dat is Hala Alabed Alhamads grote droom. Hala vluchtte vijf jaar geleden uit Syrië en woont nu in Bodegraven waar ze hard aan haar toekomst werkt. Ze spreekt fantastisch Nederlands en doet het goed op school, alleen het vinden van een stageplek was – zeker in coronatijd – lastig. Met de hulp van Bureau Bousa vond ze een mooie stageplek en is haar droom een stapje dichterbij gekomen.

Mijn droom is apotheker worden en mensen te helpen

Stageplek“Ik volg de mbo-opleiding apothekersassistent niveau 4 in Utrecht en voor mijn opleiding had ik stageplek voor nodig”, vertelt Hala. “Ik ben eerst zelf op zoek gegaan en heb meer dan tien apotheken benaderd voor een stage. Toen dat niet lukte, heb ik Wieneke gebeld. Voor mijn vorige opleiding, mbo verzorgende niveau 2, heeft Wieneke geholpen met het vinden van een stageplek en is ze mee geweest naar een sollicitatiegesprek. Nu heeft ze weer een plek voor mij gevonden, daar ben ik heel dankbaar voor.” Wieneke vult aan: “Veel stages worden via via geregeld, maar als je geen of een klein netwerk hebt, is dat lastig. Ik ken het gezin van Hala en wilde haar graag helpen. Dat had ik een keer eerder ook gedaan voor een oud-vrijwilliger. Eerst heb ik een oproep op LinkedIn gezet en daarna een achterneef gebeld. Hij heeft een apotheek in Leiden en kende iemand in Gouda. Daar mocht Hala op gesprek komen.”

Recepten en bestellingen

Hala is nu twee dagen per week in de Goudse apotheek te vinden, de andere drie dagen heeft ze les. “Als eerstejaars ruim ik bestellingen op, verwerk ik recepten, beantwoord ik de telefoon, vul ik de kluis, scan ik recepten in, werk ik aan mijn opdracht en ik heb een paar keer met een assistent achter de balie gestaan. Het is heel leuk en ik krijg goede begeleiding.”

Ze vervolgt: “Ook op school gaat het goed: ik heb allemaal voldoendes en ik heb al gehoord dat ik over ben naar de tweede. De coronatijd maakte het wel lastiger, van de 29 studenten zijn er nog maar 15 over. Gelukkig steunen mijn ouders me met woorden en als ik een examen hebt, zeggen ze ‘ga jij maar studeren’ en hoef ik verder niks te doen. Normaal gesproken help ik mijn ouders en drie broertjes en zusje veel, bijvoorbeeld met de taal, schoolwerk of naar het dokter of ziekenhuis gaan.” Wieneke vult aan: “Hala’s ouders steunen haar met liefde en aandacht, dat is heel belangrijk.” Het Syrische gezin kwam via VoorleesExpress in contact met Bureau Bousa. Vrijwilligster Corrie heeft voorgelezen bij Hala’s jongste broertje en zusje en hoewel het voorleestraject is afgelopen, hebben Corrie en de familie een vriendschap ontwikkeld.

Samenwerking met bedrijven

Wieneke hoopt in de toekomst meer jongeren als Hala aan een stageplek te kunnen helpen. “De volgende stap die ik met Bureau Bousa wil zetten is een nauwere samenwerking aangaan met grote bedrijven in Bodegraven-Reeuwijk. Die hebben vaak mbo-ers nodig. Hoe mooi zou het zijn als zij ons financieel zouden steunen en wij stagiairs kunnen leveren.” Zelf is Bureau Bousa sinds vorig jaar ook officieel mbo-leerbedrijf en begeleiden zij scholieren die stagelopen in de OKÉ-klas. “In coronatijd en met een buitenlandse achternaam is het moeilijk om een stageplek te vinden. Bij ons kunnen ze terecht. Het mooie is bovendien dat de stagiaires een rolmodel zijn voor de leerlingen van onze OKÉ-klas. Zij zien wat je kunt bereiken”, vertelt Wieneke.

Als oudste van het gezin hoopt ook Hala een voorbeeld te zijn voor haar broertjes van 18, 16 en 10 en haar zusje van 8. Aan ambitie ontbreekt het haar niet. Ze werkt stap voor stap aan haar droom om apotheker te worden en wil na het mbo, naar het hbo en misschien nog verder studeren. “Mijn tante had in Syrië een apotheek en daar ontstond mijn droom.”

Door de oorlog in Syrië moesten Hala en haar familie vijf jaar geleden vluchten en kwamen zij in Nederland terecht. Ze heeft een moeilijke tijd achter de rug en is blij dat ze nu veilig kan leven. “Ik probeer niet veel terug te kijken, maar kijk naar de toekomst. Als apotheker of apothekersassistent hoop ik straks anderen te helpen, mensen beter te maken. Daarom is dit mijn droom.”